Precarietat laboral: 4.000 més accidents de construcció en només un any

Un informe elaborat per CCOO de construcción y Servicios estableix que entre gener i maig del 2019 hi havia 28.970 accidents en el treball en la construcció, enfront del 25.168 en el mateix període de l’any anterior, la qual cosa suposa un increment d’accidents en el 15,1 per cent.

En aquest sentit, el document de treballadors de les comissions afirma que «en el transcurs de l’any s’han produït 73 accidents mortals, que és un acostament a meitat d’any, al total registrat l’any passat en què es van produir 113 accidents mortals».

L’informe especifica que el 41,0% dels accidents mortals en la construcció han estat causats per caigudes en diferents nivells (caigudes en alçada), el 30% d’aquests han estat causats per les caigudes de la bastida i que els accidents a causa de la captura també són significatius sent la segona forma en què ocorren accidents mortals en aquest sector, generalment associats amb el maneig de la maquinària utilitzada en el lloc.

Segons l’informe, el canvi en la definició d’accident fatal, que des d’aquest any està d’acord amb les recomanacions de l’organització internacional del treball (OIT) i és similar a l’utilitzat en les estadístiques d’accidents laborals europeus Eurostat.

Així, CCOO de construcción y Servicios celebra que finalment es considera un accident fatal «que provoca la mort d’una víctima en el termini d’un any de la víctima». La definició anterior, que només incloïa les morts en el lloc i fins a 24 hores després, va resultar en un eufemisme d’accidents mortals que ara s’ha corregit, els Estats de la Unió en un comunicat.

José Luis Colomer, secretari de salut laboral de CCOO, considera que «la situació reflecteix una alarmant degradació de la prevenció en les obres vinculades a l’ocupació precària que resulta en la falta de formació i la conseqüent augment del risc d’accidents. «

En les seves conclusions, l’informe de construcció i serveis de CCOO argumenta que l’escenari d’accidents d’aquests primers cinc mesos de l’any, destaca la falta d’acció i control per part de l’administració perquè les empreses compleixin amb lleis com L’externalització o la Llei de prevenció de riscos laborals en un sector com la construcció que requereixi una atenció i vigilància constants.

Font: elboletin.com